kunstgræsbaner er giftige.

Enhedslisten foreslår at Byrådet beder Idræts- og sundhedsudvalget om at snarest at få undersøgt om det er muligt at vores nye kunstgræsbaner bliver anlagt med en mere bæredygtig teknik, og at få lavet en plan for hvordan vi får ændret driften af de nuværende baner, så vi ikke forurener omgivelserne med gummi- fnuller.
Siger Tue Tortzen der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Hillerød.
han skriver:
De idrætsforeninger og skoler, som har fået kunstgræsbaner, er meget glade for dem, og kommunen bør arbejde på at få Skævinge og Hillerød Øst med, så hurtigt der er råd til det.
Men desværre er der store miljøproblemer med de kunstgræsbaner vi har anlagt og måden vi driver dem på.
Der udlægges hvert år mange tons gummi- fnuller på banerne for at støtte plastik- stråene i bunden.
Dette smulder forsvinder, så der må lægges nyt på med jævne mellemrum. Meget ender på gulvet i omklædningsrum, i afløb og dræn.
Vi ved ikke hvor meget, der flyver videre ud i naturen, men der er ikke tvivl om at det er en alvorlig miljøbelastning.
I Norge har man forbudt gummi – fnuller, det samme er ved at ske i Sverige. Der arbejdes med andre og mere miljørigtige materialer af kork eller oliven-kerner, men der er også opnået gode resultater med sand. Det har den fordel at det ikke flyver væk eller klæber til sko eller fodboldstøvler. Jeg har netop været til et seminar i Skåne hvor det blev drøftet hvordan man kan lave mere miljørigtige kunstgræsbaner. Her besøgte vi også en bane i Kævlinge som netop er anlagt med sand som bundstøtte. Det virkede som en god bane og den fik ros af de proffesionelle sportsfolk som var med.
Enhedslisten foreslår at Byrådet beder Idræts- og sundhedsudvalget om at undersøge sagen snarest muligt.
Dels for at vore nye kunstgræs bliver anlagt med en mere bæredygtig teknik, og dels for at lave en plan for hvordan vi får ændret driften af de nuværende baner så vi ikke forurener omgivelserne med gummi- fnuller.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 + 3 =