Vi går et vigtigt efterår i møde

Pernille Skipper med et oplæg til efterårets kampe:

Sommeren er ved at være slut, og nu skal vi for alvor i gang med at få rød og grøn politik ført ud i livet.

Folketingsvalget i juni var et velfærds- og klimavalg. Ikke mindst pga. dig og de tusindvis af andre mennesker, der kastede sig ind i valgkampen. For en gangs skyld var det ikke politikere, kommentatorer og journalister, der satte dagsordenen, men de mennesker, der gik i demonstrationer, strejkede foran Christiansborg og råbte op på sociale medier.

Valget viste et meget klart flertal for en ny retning for Danmark. Flertallet mod Lars Løkkes politik var stort, da danskerne havde været ved valgurnerne. Og ikke mindst forbedringer på centrale velfærdsområder og klima, mener vi i høj grad, er valgets tale. Derfor er det også vigtige pejlemærker, som det nye flertal skal levere på. Det vil vi slå fast i forbindelse med vores sommergruppemøde i dag.

Vi går et vigtigt efterår i møde
Forhandlingerne om en ny klimalov går i gang allerede i denne måned. Enhedslisten spiller en central rolle i de forhandlinger: For det første fordi vi startede med at være det første parti blandt de fire partier bag forståelsespapiret, der kæmpede for en målsætning på 70 %-reduktion af drivhusgasser senest i 2030. For det andet Enhedslisten vil i de kommende forhandlinger om en klimaplan være dem, der hele tiden vil komme med konstruktive forslag, finansiering og modeller, så vi kan sørge for, at helt almindelige mennesker ikke bliver dem, der løfter uforholdsmæssigt mest af regningen.

På velfærdsområdet skal vi starte med at forhandle en model for minimumsnormeringer i daginstitutionerne, som sikrer et løft, der kan mærkes hos børn og ansatte i vuggestuer og børnehaver – samtidig med at vi tager de første skridt mod en genopbygning af helt central velfærd på sygehuse og i ældreplejen, hvor der bliver løbet alt, alt for stærkt. Vi skal sikre, at en investering i uddannelse, minimumsnormeringer og grøn omstilling både bliver til virkelighed, men uden at det betyder store indhak i andre centrale dele af vores velfærdssamfund.

Det er helt åbenlyst, at hvis vi vil gennemføre de mange gode ting, som de fire partier er enige om, så skal vi finde pengene til det. Og det skal ske på ansvarlig vis og uden at ramme skævt. Derfor skal en ny retning også vise sig i den økonomiske politik.

Det skal være slut med klassiske arbejdsudbudsreformer, som vi kender dem. Skattelettelser i toppen, ringere og ringere tryghed til dem af os, der mister arbejdet eller bliver syge, og en deraf stigende ulighed. Det var en nedre grænse, som vi formulerede meget klart, da socialdemokraterne bad Enhedslisten lægge mandater bag deres regering. Lige som vi gjorde under regeringsforhandlingerne, skal vi være bolværket mod en skæv udvikling. Velfærdsforbedringer på ét område skal ikke finansieres af højere pensionsalder, ringere tryghed for dem, der mister arbejdet eller bliver syge, eller nedskæringer på andre områder.

Derfor har vi i Enhedslisten en vigtig rolle at spille i efteråret og de kommende fire år.