Sjælsmark er ikke et sted for børn

I dag onsdags demonstrerede beboerne på Udrejsecenter sjælsmark mod deres forhold. Der mødte jeg Dua. Hun er 10 år, og har boet 8 af dem i Danmark, efter at hendes familie flygtede fra krigen i Syrien. Det meste af hendes liv, har hun boet i et hus i Nykøbing Falster, hvor hun har gået i folkeskole og har sine venner. Men Dua bor der ikke længere – nu bor hun i Udrejsecenter Sjælsmark, og ingen ved hvor lang tid hun skal være der.
Børns Vilkår og Røde Kors’ psykologer vurderer, at børn max. bør opholde sig på et sted som Sjælsmark i to uger – ellers er det skadeligt. Dua har været der over et halvt år – og flere af de ca. 100 børn på Sjælsmark har været der endnu længere.
De færreste af børnene kan komme i dansk daginstitution eller skole, de og deres forældre har ingen penge, de bor i en gammel kasserne omringet af hegn – og indenfor bor en hel masse mennesker med nedbrudte psyker pga. fortidens traumer og fremtidens uvished. Familierne må ikke engang lave deres egen mad, og skal spise i et stort cafeterie – ikke noget det ligefrem giver en børnefamilie ro og tid til nærvær.
Det er fuldstændig uacceptabelt at nogle mennesker i Danmark skal leve sådan – særligt børn. Børn skal ikke tilbringe deres barndom i et udrejsecenter. For vi ved, at de ikke kan holde til det. Børn er børn – også selvom deres forældre har fået afslag på asyl.
Mai Villadsen spidskandidat til folketingsvalget i Nordsjælland for Enhedslisten.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

98 − 95 =